niedziela, 27 listopada 2011

RURKI Z KREMEM

Jesień zagościła u nas na dobre! Dziś jest bardzo deszczowo i brr.. zimno! W taki dzień jak dziś nic innego tylko usiąść wygodnie w fotelu, owinąć się kocykiem i zanurzyć się w jakiejś dobrej książce. Oczywiście popijając herbatę z odrobiną brandy i cytryną, i przegryzając czymś pysznym;). Rurki powiem szczerze zniknęły w mgnieniu oka, a to nie tylko moja zasługa :)


Potrzebujemy:
opakowanie ciasta francuskiego
cukier 
roztrzepane jajko
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
masło 






Ciasto kroimy w paski o grubości około 1,5 cm. Rurki smarujemy masłem i nawijamy na nią pasek, zaczynając od części węższej do szersze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze. Pieczemy na złoty kolor około 15 min. w temp.180 stopni. Wbijamy śmietanę ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Wystudzone rurki nadziewamy bitą śmietaną. Możemy użyć kremu budyniowego ;)


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. też mam takie foremki na rurki, czasem je piekę. Zaświadczam, że są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak zajadałam się takimi w drodze powrotnej ze szkoły! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i myślę że pora je w końcu zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakują również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń