poniedziałek, 20 maja 2013

PITA Z KURCZAKIEM

Idealny lunch na gorące i upalne dni. Zdrowa, lekka i pyszna przekąska. Do bułki można włożyć wszystko na co tylko macie ochotę, możecie użyć ryby, lub samych warzyw.
Ja zawsze używam pełnoziarnistych bułek, dużej ilości świeżych warzyw, grillowanego kurczaka, a sos robię z jogurtu naturalnego lub greckiego, ale śmiało można użyć śmietany. Ilość dodatków zależy od upodobań, więc zapraszam do kuchni!


Potrzebujemy:
Marynata do kurczaka:
1 filet z kurczaka
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu jasnego sosu sojowego, lub soli
świeżo mielony pieprz

Sos jogurtowy:
Jogurt grecki
1 łyżeczka majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz
zioła prowansalskie

opakowanie chlebków pita, u mnie pełnoziarniste
pół czerwonej cebuli
pół świeżego ogórka
pomidor
pół czerwonej papryki
1/4 sałaty lodowej





Najpierw przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i marynujemy mięso i odstawiamy na minimum  pół godziny. Następnie przygotowujemy sos i odstawiamy do lodówki. Wszystkie warzywa koimy. Kurczaka kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor na patelni grillowej. Chlebki, wkładamy do tostera lub mikrofalówki.
Pite otwieramy i smarujemy sosem, wkładamy warzywa i kurczaka i wierzch jeszcze raz polewamy sosem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz