czwartek, 16 maja 2013

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZYNKĄ

Lubię wszelkiej maści zapiekanki, ponieważ są szybkie w przygotowaniu, a pieką się same. A wtedy mam czas dla siebie. Bazą zapiekanki jest makaron i szynka, a reszta to Twoja inicjatywa i zawartość lodówki. Moja wersja jest minimalna, ale cel był zamierzony.  Aby choć trochę była zdrowa, użyłam makaronu pełnoziarnistego i jogurtu grackiego, oczywiście można użyć 12% śmietany i jasnego makaronu. Zapraszam.


Potrzebujemy:

250 g makaronu, np. świderki
250 g szynki
cukinia
cebula
250 g startego żółtego sera
2 duże serki topione
250 g jogurtu greckiego
1 l wody
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
oliwa do wysmarowania formy






Do rondelka wlewamy wodę i jogurt, dodajemy pokrojone serki topione i garść żółtego sera. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieprz i zioła. Szynkę, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. 
Do wysmarowanej oliwą formy wykładamy makaron, następnie szynkę, cukinię i cebulę. Całość zalewamy sosem i mieszamy. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 35 minut. 


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz